Omarm de fiets voor een duurzame stad!

Wist je dat alleen al in Amsterdam elk jaar 100.000 fietsen worden weggegooid? Er circuleren zo ontzettend veel fietsen in Amsterdam dat je fiets ergens stallen een groot probleem is geworden. De fiets lijkt zo een wegwerp product geworden. Komt dat omdat bijna niemand meer zelf een band kan plakken? Is onze verhouding tot fietsen veranderd? In een circulaire stad is reparatie een hot topic. Daarom vragen we aandacht voor de Bike Kitchen. Hier leren jongeren om misschien wel het mooiste en meest duurzame transportmiddel van de wereld te waarderen en onderhouden: de fiets! 

Steun de Bike Kitchen

Wat zijn Bike Kitchens?

Bike Kitchens zijn volledig uitgeruste werkplaatsen waar je leert om je fiets te onderhouden. Dit ondersteunt steden direct om duurzaam, leefbaar en circulair te worden. Maar Bike Kitchens hebben nog meer positieve effecten door het realiseren van waardevolle gemeenschappen en het verbinden van mensen. Wereldwijd blijken Bike Kitchens hier al erg succesvol in.

Bike Kitchens in Amsterdam

Wetenschappers van de faculteit Maatschappij & Gedrag introduceren nu twee Bike Kitchens in Amsterdam, op de Roeterseilandcampus en in ZuidOost. Dit doen ze samen met de lokale gemeenschap en publieke en private organisaties en specifiek gericht op kinderen, jongeren en studenten. Met hun kennis over circulaire samenlevingen begeleiden onze wetenschappers de realisatie van deze slimme oplossing en bestuderen ze de effecten ervan.

Help je mee?

Bekijk alle
29-11-2022 | 08:55
23-11-2022 | 12:15 Curious about the impact!
22-11-2022 | 15:55
15-11-2022 | 13:43 Omdat mijn vader me leerde dat een fiets - als je 'm goed onderhoudt - een leven lang mee kan. En omdat sleutelen aan je fiets leuker is dan netflixen.
11-11-2022 | 09:27 Omdat mijn oma mij al leerde dat je van een fiets kunt houden en dat ze zorg en aandacht nodig heeft
Bekijk alle

Studenten geven met elkaar invulling aan de Bike Kitchen op de Roeterseiland Campus

22-11-2022 | 09:47 Op woensdag 16 november organiseerden studenten van de Bachelor opleiding Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen een workshop voor het vak placemaking. Dit vak richt zich op het omvormen van veel gebruikte plekken tot geliefde plekken. Tijdens de workshop zochten de studenten antwoord op de vraag: hoe kunnen we een bike community creëren voor de gebruikers van de nieuwe UvA Bike Kitchen, waarbij veiligheid, duurzaamheid en inclusiviteit worden samengebracht en vergroot? En hoe maken we hier een toffe, betekenisvolle plek van? Tijdens de workshop konden studenten onder begeleiding van een professionele fietsenmaker, hun eigen fiets repareren en een cursus bandenplakken volgen. Daarnaast hadden studenten de mogelijkheid om hun eigen ideeën over de invulling en het gebruik van de toekomstige ruimte achter te laten en deel te nemen aan een quiz waarbij hun fietskennis werd getest. Na de kerstvakantie omtovering tot Bike Kitchen 'Door deze workshop werd de basis gelegd van het creëren van de bike community, waarbij enthousiaste studenten zelf onderdeel worden in het vormgeven van de Bike Kitchen', vertelt Romee Nicolai, studente en kwartiermaker van de Bike Kitchen op Roeterseiland, enthousiast. 'De huidige betonnen ruimte vlakbij de uitgang van de fietsenkelder zal na de kerstvakantie omgetoverd worden tot Bike Kitchen, waarbij studenten zelf kunnen leren om hun fiets te repareren en onderhouden.' Volg de Bike Kitchen op Instagram Het concept van een Bike Kitchen draagt bij aan een duurzame fietscultuur en het tegengaan van een wegwerp-maatschappij, doordat studenten zowel de skills als de kennis kan worden bijgebracht om meer autonomie over hun eigen fiets te krijgen. Lijkt het jou nou leuk om onderdeel uit te maken van dit project? Neem dan een kijkje op Instagram 'Bike Kitchen UvA' en stuur een berichtje! Wie weet nemen ze jou wel mee naar het Bicycle Film Festival, van 2-4 December!
Lees meer