Studenten geven met elkaar invulling aan de Bike Kitchen op de Roeterseiland Campus

22-11-2022 | 09:47

Op woensdag 16 november organiseerden studenten van de Bachelor opleiding Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen een workshop voor het vak placemaking. Dit vak richt zich op het omvormen van veel gebruikte plekken tot geliefde plekken. Tijdens de workshop zochten de studenten antwoord op de vraag: hoe kunnen we een bike community creëren voor de gebruikers van de nieuwe UvA Bike Kitchen, waarbij veiligheid, duurzaamheid en inclusiviteit worden samengebracht en vergroot? En hoe maken we hier een toffe, betekenisvolle plek van?

Tijdens de workshop konden studenten onder begeleiding van een professionele fietsenmaker, hun eigen fiets repareren en een cursus bandenplakken volgen. Daarnaast hadden studenten de mogelijkheid om hun eigen ideeën over de invulling en het gebruik van de toekomstige ruimte achter te laten en deel te nemen aan een quiz waarbij hun fietskennis werd getest.

Na de kerstvakantie omtovering tot Bike Kitchen

'Door deze workshop werd de basis gelegd van het creëren van de bike community, waarbij enthousiaste studenten zelf onderdeel worden in het vormgeven van de Bike Kitchen', vertelt Romee Nicolai, studente en kwartiermaker van de Bike Kitchen op Roeterseiland, enthousiast. 'De huidige betonnen ruimte vlakbij de uitgang van de fietsenkelder zal na de kerstvakantie omgetoverd worden tot Bike Kitchen, waarbij studenten zelf kunnen leren om hun fiets te repareren en onderhouden.'

Volg de Bike Kitchen op Instagram

Het concept van een Bike Kitchen draagt bij aan een duurzame fietscultuur en het tegengaan van een wegwerp-maatschappij, doordat studenten zowel de skills als de kennis kan worden bijgebracht om meer autonomie over hun eigen fiets te krijgen. Lijkt het jou nou leuk om onderdeel uit te maken van dit project? Neem dan een kijkje op Instagram 'Bike Kitchen UvA' en stuur een berichtje! Wie weet nemen ze jou wel mee naar het Bicycle Film Festival, van 2-4 December!