Realiseer een slimme aanpak van plasticvervuiling

We weten dat plastic op grote schaal onze planeet vervuilt, maar ons verbruik ligt nog steeds erg hoog. Alleen al in Nederland gebruiken we 26 miljard verpakkingen per jaar. Communicatiewetenschappers van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelden een virtuele en interactieve tijdmachine die duurzaam gedrag bevordert en zo bijdraagt aan een schonere wereld. Met jouw steun kunnen we deze tijdmachine speciaal voor kinderen ombouwen, want jong geleerd is oud gedaan.

Doneer nu

Hoe kan Virtual Reality duurzaam gedrag bevorderen?

De impact van ons gedrag op de planeet voelt vaak als een ver-van-ons-bed show. We vinden het wel erg, maar we hebben in onze directe omgeving geen last van de nadelige effecten van plasticvervuiling en daarom passen we ons gedrag niet grondig aan. Met Virtual Reality kunnen we die impact in onze directe omgeving wél ervaren. Hierdoor wordt het probleem voor ons concreter en wordt het gevoel dat we er zelf iets aan kunnen doen groter. Vanuit de sociale psychologie weten we dat deze twee mechanismen, psychologische afstand en zelf-effectiviteit, een belangrijke rol spelen in ons gedrag. 

In de interactieve tijdmachine die de wetenschappers ontwikkelden, ervaar je hoe jouw plastic afvalberg door de tijd heen groeit en leer je van alles over plastic, vervuiling en alternatieven waarmee jouw afvalberg weer kan slinken. De tijdmachine is al op volwassenen getest met mooie resultaten: deelnemers gingen na de ervaring daadwerkelijk minder plastic gebruiken.

De virtuele tijdmachine ombouwen voor kinderen

Uit onderzoek weten we dat de gewoonten die we op jonge leeftijd aanleren ons gedrag als volwassenen voorspellen. Met behulp van jouw steun willen de onderzoekers de virtuele tijdmachine daarom ombouwen voor kinderen. En dit gaan ze samen met kinderen doen.

Het doel is de VR-tijdmachine gratis beschikbaar te stellen, en specifiek aan te bieden aan het NEMO Museum en aan scholen (samen met een aantal VR-headsets).

Help je mee met deze slimme oplossing in de strijd tegen plasticvervuiling?

Bekijk alle
06-07-2023 | 11:58
05-07-2023 | 14:41 Zinnige ontwikkeling die effecten van ons handelen psychofysiologisch dichterbij brengt (in plaats van omgekeerd, wanneer het te laat is om er nog wat aan te doen).
02-07-2023 | 21:23
01-07-2023 | 20:03
01-07-2023 | 18:10
Bekijk alle

Kom maandag naar SPUI25 en leer meer over Virtual Reality, plastic en gedragsbeïnvloeding!

15-06-2023 | 10:33 Maandag 19 juni presenteren onderzoekers hun inzichten rond duurzaamheid en gedrag, en de rol die Virtual Reality hierin kan spelen. Kom je ook? Meld je aan
Lees meer