Help de mentale veerkracht van jongeren te vergroten

De mentale gezondheid van jongeren verslechtert in rap tempo. Tegelijkertijd staat de Jeugdhulp onder druk en nemen wachtlijsten toe. Om jongeren te ondersteunen ontwikkelden UvA-wetenschappers de mobiele app Feelee. Deze app biedt jongeren inzicht in hun gewoonten en emoties. Met jouw steun kunnen de onderzoekers de app uitbreiden met een adviesmodule die jongeren helpt hun gedrag te veranderen en zo de vicieuze cirkel te doorbreken. Draag jij bij aan deze slimme oplossing?

Doneer nu

Gemiddelde wachttijd voor jeugdhulp 10 maanden

Het aantal jongeren dat kampt met mentale klachten neemt jaarlijks toe. In 2008 vroeg 1 op 27 jongeren psychologische hulp bij mentale problemen, in de 2020 was dit 1 op de 9. Ondertussen is de gemiddelde wachttijd voor jeugdhulp 10 maanden, door de toenemende vraag en beperkte budgetten voor zorghulpverleners. Hoe kan de wetenschap inspringen op dit maatschappelijke probleem?

Inzicht in emoties en gewoonten

Mentale gezondheid begint met bewustzijn van je emoties. UvA-wetenschappers ontwikkelden daarom de gratis online applicatie Feelee. Hiermee krijgen jongeren meer inzicht in de relatie tussen hun gewoontes en hun emoties en ontwikkelen zij meer zelfregie. De app houdt bij hoeveel de gebruiker slaapt en beweegt en vraagt elke dag hoe het gaat. Via een emoji kunnen jongeren dat aangeven: zijn ze bijvoorbeeld blij, boos of verdrietig? Feelee creëert vervolgens een overzicht om bepaalde trends over emoties en gewoontes duidelijk te maken.

Meerwaarde Feelee

Eerder onderzoek toonde de meerwaarde van de Feelee-app al aan. ‘Jongeren geven aan dat ze het fijn vinden om “hun gevoel achter te laten”,’ vertelt Levi van Dam, UvA-onderzoeker en medebedenker van de app. ‘Feelee helpt jongeren om de emoties op het dashboard te parkeren en er op een later, geschikt moment over te praten met een hulpverlener, vriend of familielid. Dat vond ik heel tof om te horen. Dat Feelee een plek is waar ze naartoe kunnen, om even een moment voor zichzelf te nemen als het ware.’

Persoonlijk advies

Op basis van wetenschappelijke inzichten en data, en met steun van donateurs, willen de onderzoekers de Feelee-app uitbreiden met persoonlijke tips en suggesties. Dit advies geeft de gebruikers handvatten om hun gedrag te veranderen en de vicieuze cirkel van mentale klachten te doorbreken. De app richt zich specifiek op 16- tot 20-jarigen, omdat zij in staat zijn om zelfstandig hun gedrag aan te passen. Bovendien sluit deze hulpvorm naadloos aan bij de leefwereld van deze generatie. Zo kunnen jongeren op een laagdrempelige manier zelf aan hun mentale gezondheid werken. Met persoonlijk advies krijgen ze beter inzicht in hun eigen gedrag en krijgen ze meer regie over hun eigen leven.

UvA-onderzoekers willen de zelfhulp-app Feelee verder ontwikkelen zodat zij jongeren met mentale klachten beter kunnen helpen. Steun van donateurs is daarbij onmisbaar. Help je mee?

De zelfhulp-app Feelee van het FMG Fonds is ook één van de vier projecten van het AUF Jaarfonds. Via het Jaarfonds kunnen donateurs van het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF) helpen de ambities van de UvA waar te maken. Het AUF vraagt met het Jaarfonds dit jaar aandacht voor jongeren met vier bijzondere projecten. Daarbij slaan ze de handen ineen met het FMG Fonds. De donaties die via het Jaarfonds voor het project van Levi van Dam worden opgehaald, komen volledig ten goede aan dit project. Ga voor meer informatie naar www.auf.nl/jaarfonds.

Bekijk alle
26-06-2023 | 13:54
23-06-2023 | 17:44
23-06-2023 | 17:29
23-06-2023 | 17:23
01-02-2023 | 14:00 Donaties uit Jaarfondscampagne week 45-52
Bekijk alle

FC Utrecht met Feelee genomineerd voor de Voetbal Geeft Prijs van de VriendenLoterij!

12-05-2023 | 11:10 Met de Voetbal Geeft Prijs daagt de VriendenLoterij jaarlijks alle eredivisieclubs uit om een vernieuwend en impactvol maatschappelijk project op te zetten. FC Utrecht strijdt met de inzet van Feelee met negen andere projecten om de titel. Het winnende project wordt door organisator van de verkiezing VriendenLoterij beloond met 50.000 euro. De runner-up krijgt 30.000 euro en voor de nummer drie is 20.000 euro gereserveerd. Naast het oordeel van een vakjury wordt het aantal publiekstemmen meegenomen in de beoordeling. Per stem ontvangt het project één euro om verdere ontwikkeling te bewerkstelligen. Breng je stem uit!
Lees meer