Help de mentale veerkracht van jongeren te vergroten

De mentale gezondheid van jongeren verslechtert in rap tempo. Tegelijkertijd staat de Jeugdhulp onder druk en nemen wachtlijsten toe. Om jongeren te ondersteunen ontwikkelden UvA-wetenschappers de mobiele app Feelee. Deze app biedt jongeren inzicht in hun gewoonten en emoties. Met jouw steun kunnen de onderzoekers de app uitbreiden met een adviesmodule die jongeren helpt hun gedrag te veranderen en zo de vicieuze cirkel te doorbreken. Draag jij bij aan deze slimme oplossing?

Doneer nu

Gemiddelde wachttijd voor jeugdhulp 10 maanden

Het aantal jongeren dat kampt met mentale klachten neemt jaarlijks toe. In 2008 vroeg 1 op 27 jongeren psychologische hulp bij mentale problemen, in de 2020 was dit 1 op de 9. Ondertussen is de gemiddelde wachttijd voor jeugdhulp 10 maanden, door de toenemende vraag en beperkte budgetten voor zorghulpverleners. Hoe kan de wetenschap inspringen op dit maatschappelijke probleem?

Inzicht in emoties en gewoonten

Mentale gezondheid begint met bewustzijn van je emoties. UvA-wetenschappers ontwikkelden daarom de gratis online applicatie Feelee. Hiermee krijgen jongeren meer inzicht in de relatie tussen hun gewoontes en hun emoties en ontwikkelen zij meer zelfregie. De app houdt bij hoeveel de gebruiker slaapt en beweegt en vraagt elke dag hoe het gaat. Via een emoji kunnen jongeren dat aangeven: zijn ze bijvoorbeeld blij, boos of verdrietig? Feelee creëert vervolgens een overzicht om bepaalde trends over emoties en gewoontes duidelijk te maken.

Meerwaarde Feelee

Eerder onderzoek toonde de meerwaarde van de Feelee-app al aan. ‘Jongeren geven aan dat ze het fijn vinden om “hun gevoel achter te laten”,’ vertelt Levi van Dam, UvA-onderzoeker en medebedenker van de app. ‘Feelee helpt jongeren om de emoties op het dashboard te parkeren en er op een later, geschikt moment over te praten met een hulpverlener, vriend of familielid. Dat vond ik heel tof om te horen. Dat Feelee een plek is waar ze naartoe kunnen, om even een moment voor zichzelf te nemen als het ware.’

Persoonlijk advies

Op basis van wetenschappelijke inzichten en data, en met steun van donateurs, willen de onderzoekers de Feelee-app uitbreiden met persoonlijke tips en suggesties. Dit advies geeft de gebruikers handvatten om hun gedrag te veranderen en de vicieuze cirkel van mentale klachten te doorbreken. De app richt zich specifiek op 16- tot 20-jarigen, omdat zij in staat zijn om zelfstandig hun gedrag aan te passen. Bovendien sluit deze hulpvorm naadloos aan bij de leefwereld van deze generatie. Zo kunnen jongeren op een laagdrempelige manier zelf aan hun mentale gezondheid werken. Met persoonlijk advies krijgen ze beter inzicht in hun eigen gedrag en krijgen ze meer regie over hun eigen leven.

UvA-onderzoekers willen de zelfhulp-app Feelee verder ontwikkelen zodat zij jongeren met mentale klachten beter kunnen helpen. Steun van donateurs is daarbij onmisbaar. Help je mee?

De zelfhulp-app Feelee van het FMG Fonds is ook één van de vier projecten van het AUF Jaarfonds. Via het Jaarfonds kunnen donateurs van het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF) helpen de ambities van de UvA waar te maken. Het AUF vraagt met het Jaarfonds dit jaar aandacht voor jongeren met vier bijzondere projecten. Daarbij slaan ze de handen ineen met het FMG Fonds. De donaties die via het Jaarfonds voor het project van Levi van Dam worden opgehaald, komen volledig ten goede aan dit project. Ga voor meer informatie naar www.auf.nl/jaarfonds.

Bekijk alle
04-11-2022 | 15:38 Donaties uit Jaarfondscampagne week 41-44
03-10-2022 | 13:48 Donaties uit Jaarfondscampagne week 37-40
03-10-2022 | 09:31 Het is hartverscheurend hoe mentaal slecht onze jongeren zich kunnen voelen. Alle ondersteuning die ze hierin kunnen krijgen is zo belangrijk!
Bekijk alle

T-Mobile gaat samenwerken met Feelee-app

09-12-2022 | 09:10 T-Mobile slaat de handen ineen met de bedenkers van de Feelee-app. Vanuit de missie We won’t stop untill everyone is connected zet T-Mobile zich in om eenzaamheid onder jongeren te verminderen. Dit doet de telecomprovider door maatschappelijke initiatieven te ondersteunen die zich hier hard voor maken. Dit is nu uitgebreid met een samenwerking met de bedenkers van de Feelee-app. De samenwerking stelt als doel dat 10% van de Nederlandse jongeren die nu om psychologische hulp vragen en op een wachtlijst terecht komen zelf de vaardigheden ontwikkelen voor emotieregulatie en niet in een hulpverleningstraject komen. Voor het behalen van deze doelstelling ondersteunt T-Mobile Feelee bij het opzetten van een groeiplan. Onderdeel daarvan is het aansluiten van 5 werkgevers in 2023 die gezamenlijk 150.000 jongeren tussen de 13 en 23 jaar in dienst hebben om de app te verspreiden. Daarnaast deelt T-Mobile haar expertise met de bedenkers van de app zodat deze verder door kan ontwikkelen.
Lees meer