Help jij met slimme oplossingen voor maatschappelijke kwesties?

Het FMG Fonds aan de Universiteit van Amsterdam steunt projecten die wetenschappelijke inzichten omzetten in slimme oplossingen voor maatschappelijke kwesties. Bijvoorbeeld om zo de grote mentale druk op jongeren te verlichten, ons plastic verbruik te helpen verminderen of te werken aan een circulaire stad. Als donateur steun je onze onderzoekers die hiervoor concrete actie ondernemen. Help jij samen met ons het verschil te maken? Hieronder vind je de actuele projecten waaraan je kunt bijdragen. 

Lees meer Lees minder
Bekijk alle
We weten dat plastic op grote schaal onze planeet vervuilt, maar ons verbruik ligt nog steeds erg hoog. Alleen al in Nederland gebruiken we 26 miljard verpakkingen per jaar. Communicatiewetenschappers van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelden een virtuele en interactieve tijdmachine die duurzaam gedrag bevordert en zo bijdraagt aan een schonere wereld. Met jouw steun kunnen we deze tijdmachine speciaal voor kinderen ombouwen, want jong geleerd is oud gedaan. Doneer nu Hoe kan Virtual Reality duurzaam gedrag bevorderen? De impact van ons gedrag op de planeet voelt vaak als een ver-van-ons-bed show. We vinden het wel erg, maar we hebben in onze directe omgeving geen last van de nadelige effecten van plasticvervuiling en daarom passen we ons gedrag niet grondig aan. Met Virtual Reality kunnen we die impact in onze directe omgeving wél ervaren. Hierdoor wordt het probleem voor ons concreter en wordt het gevoel dat we er zelf iets aan kunnen doen groter. Vanuit de sociale psychologie weten we dat deze twee mechanismen, psychologische afstand en zelf-effectiviteit, een belangrijke rol spelen in ons gedrag.  In de interactieve tijdmachine die de wetenschappers ontwikkelden, ervaar je hoe jouw plastic afvalberg door de tijd heen groeit en leer je van alles over plastic, vervuiling en alternatieven waarmee jouw afvalberg weer kan slinken. De tijdmachine is al op volwassenen getest met mooie resultaten: deelnemers gingen na de ervaring daadwerkelijk minder plastic gebruiken. De virtuele tijdmachine ombouwen voor kinderen Uit onderzoek weten we dat de gewoonten die we op jonge leeftijd aanleren ons gedrag als volwassenen voorspellen. Met behulp van jouw steun willen de onderzoekers de virtuele tijdmachine daarom ombouwen voor kinderen. En dit gaan ze samen met kinderen doen. Het doel is de VR-tijdmachine gratis beschikbaar te stellen, en specifiek aan te bieden aan het NEMO Museum en aan scholen (samen met een aantal VR-headsets). Help je mee met deze slimme oplossing in de strijd tegen plasticvervuiling?
Bekijk alle

Start zelf een actie of doe mee met je studiegenoten, je collega’s, studievereniging of jaarclub!

Start actie
Bekijk alle

Rolien Mollema

04-06-2023 | 16:13 Aan: Realiseer een slimme aanpak van plasticvervuiling Als kind leerde ik al over plastic, en hoe verwoestend het is voor de aarde. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik er nog steeds bewust mee om ga, 45 jaar later. Ik gun alle kinderen dit bewustzijn!